Winnica Tabu – pasja, która dojrzewa jak dobre wino
Tu rodzi się smak Winnicy Tabu.
W 2015 roku, w jednym z moich artykułów, życzyliśmy właścicielowi Winnicy Tabu, aby powrócił z Festiwalu Młodego Wina z nagrodą… i udało się! Dziś, po dziesięciu latach, odwiedzam założyciela tej wyjątkowej, lokalnej winnicy. Winnica Tabu położona jest w malowniczym Beskidzie Sądeckim, z widokiem na pasmo Radziejowej. Już na pierwszy rzut oka widać, że to miejsce nie powstało przypadkiem – wszystko jest tu przemyślane, dopracowane i pieczołowicie utrzymane. Właściciel, pan Tadeusz Bugański, człowiek, dla którego winiarstwo stało się prawdziwą pasją, oprowadza mnie po swojej winnicy, pokazując miejsca, gdzie dojrzewają winorośle. Obfitość gron robi ogromne wrażenie, a ich smak – zachwyca.
Panie Tadeuszu, od czego pochodzi nazwa winnicy, jak to wszystko się zaczęło?
Szczerze mówiąc nie wiem czy to jest winnica czy namiastka winnicy. Nazwa TABU pochodzi od pierwszych liter imienia i nazwiska właściciela. Pierwszych poważniejszych nasadzeń dokonałem w 2004 roku. W okresie największej fascynacji tematem winniczka liczyła 1600 krzewów i 103 odmiany winorośli.
Jakie odmiany rosną w winnicy?
W chwili obecnej rośnie 8 odmian. Czerwone; Muscat Blu, Zweigeld, Rondo i Regent Białe; Jutrzenka, Muscat Odeski, Solaris i debiutujący Jazmin. Sadzonki pochodziły ze szkółki winorośli z Zawady koło Olkusza i z Winnicy Eden Ryszarda Motawy. Aby sprostać wyzwaniom związanym z uprawą winorośli uczestniczyłem w licznych szkoleniach organizowanych przez Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy którego jestem członkiem od początku istnienia. Szkolenia prowadzili fachowcy polscy, niemieccy i francuscy. Zakres szkoleń obejmował tematykę doboru odmian, ochrony winorośli, procesy tworzenia win białych różowych i czerwonych. W Winnicy wszystkie prace wykonywane są ręcznie przy niewielkim wsparciu prymitywnych maszyn i urządzeń.
Kiedy rozpoczyna się sezon prac?
Dla winiarza sezon rozpoczyna się wiosennym cięciem ( formowaniem) w lutym- marcu. W następnych miesiącach wykonuje się prace pielęgnacyjne ( przerzedzanie latorośli i nadmiaru gron) Oczywiście musimy Winnicę nawozić . Zależy to od wielu czynników, przede wszystkim od potrzeb krzewów oraz siedliska w których rosną. W zależności od warunków atmosferycznych winnicę musimy chronić przed presją mączniaków - rzekomego i prawdziwego oraz bardzo często występującą w naszym klimacie szarą pleśń.
I w końcu nadchodzi jesień, dla winiarzy bardzo ważny czas....
Tak, jesienią, kiedy grona osiągną optymalne parametry ( dobry cukier, niską kwasowość) przystępujemy do zbiorów. Oczywiście jeżeli wiosną latorośli nie zniszczą przymrozki, latem grad, jesienią zaś nie zjedzą szpaki, kwiczoły, osy, szerszenie, i o dziwo ostatnio- sarny. Rok winiarza wieńczy winifikacja inna dla win białych, różowych i czerwonych. Od wieków wiadomo było, że wino ma walory prozdrowotne. W winie zawarte są polifenole mające właściwości antyseptyczne, witaminizujące i przeciwmiażdżycowe. Procjanidy, to naturalne antidotum na procesy starzenia się. Na zakończenie chciałabym podkreślić, że „ wino powstało aby radować i czynić ludzi szczęśliwymi lecz nie pijanymi „ - Eklezjasz
Jakie plany na następne lata?
Jeżeli jakie takie zdrowie pozwoli to utrzymać winniczkę w nie gorszej kondycji.
Czy jest możliwość odwiedzenia Pana winiarni?
Tak, po wcześniejszym umówieniu się.
Dziękuję za gościnę i wspaniałą rozmowę. Zachęcam wszystkich czytelników, by odwiedzili Winnicę Tabu – to miejsce, które urzeka spokojem, pasją i smakiem prawdziwego, beskidzkiego wina.
Także dziękuje i chętnie służę czytelnikom radą związaną z winogradnictwem.
Winnica Tabu profil na facebooku - kliknij
Arkadia 1 grono 1,8 kg
Statystyka unikalne odwiedziny
![]() | Dzisiaj | 53 |
![]() | Wczoraj | 2156 |
![]() | W tym tygodniu | 16086 |
![]() | W tym miesiącu | 29916 |
![]() | Łącznie | 2648038 |
Osoby online
Odwiedza nas 62 gości oraz 0 użytkowników.